keskiviikko 5. toukokuuta 2010

3.5.2010 MARATONIN ALKUA...

3.5.2010 MARATONIN ALKUA...

Tämä kirkolliskokousviikko on poikkeuksellisen täynnä esityksiä ja mietintöjä.

Osa edustajista tulee aina sunnuntai-iltapäivällä Turkuun ja muutamat valiokunnat tai hiippakunnat pitävät omia kokouksiaan. Yhteinen työ ja aherrus yhdistää ja monien edustajien välille syntyy yhteenkuuluvuuden tunteita, jopa syvää ystävyyttä ja kunnioitusta.

Aamu alkoi Maarian kirkossa messulla, jossa palvelivat Lapuan hiippakunnan edustajat piispa Simo Peuran johdolla. Yhteinen virrenveisuu ja rukous hoitavat ja tuovat levollisen mielen. Tällä kertaa erityisesti iloitsin virrestä 470 ”Kirkkaat riemun äänet soivat” (sävel ”Kristus, Valo Valkeuden”)

”Halki elinpäivieni tieni Hän on avannut,
riemut, murheet matkalleni viisaasti on jakanut
Vaikeinakin päivinä Herra oli lähellä,
rakkauden voimin kantoi, murheeseenkin toivon antoi.”

Kirkolliskokouksen työtapaa voi olla vaikea hahmottaa, kun se on niin monipolvinen ja pitkä. Periaatteessa se on samanlainen kuin eduskunnankin. Aloitteita voi tulla yksityisiltä edustajilta, hiippakuntavaltuustoilta, piispainkokoukselta tai Kirkkohallitukselta. Ensin käydään lähetekeskustelu, sitten aloite menee johonkin valiokunnista, jossa se käsitellään kolmesti ja sen jälkeen se tulee täysistuntoon ja siitä äänestetään. Monissa aloitteissa voi olla erilaisia portaita, jolloin se etenee toimenpiteitä varten esim, Kirkkohallitukseen ja taas tulee sieltä takaisin ja jälleen uusi kierros. Päätökseen saaminen vie siis aikaa, mutta näin taataan huolellinen ja monipuolinen valmistelu.

Käsikirjavaliokunnassa saimme pohtia aloitetta virsikirjan lisävihkon tekemisestä ja VT:n apokryfikirjojen tekstien ottamista vaihtoehtoisiksi Vanhan testamentin lukukappaleiksi joihinkin kirkkovuoden sunnuntaihin.

Kaikki asiat ovat tärkeitä, mutta osa koskettaa vain osaa kirkon jäsenistä. Tänään käsiteltiin parikymmentä aloitetta, joista puhutuimmat HeTa-hanke ja piispainkokouksen parisuhdelaista tekemä selvitys.

HeTa-kommentteja: (huom. evl.fi/kirkolliskokous –sivulta löytyvät lähipäivinä tarkat edustajien puheenvuorot)
-Pentti Huovinen: Valtion palvelukeskus eroaa seurakuntien suunnittelemasta, koska seurakunnilla on tuhansia tilejä, valtiolla vain yksi.
-Antti Sipola:
JATKAN MYÖHEMMIN TÄMÄN KESKUSTELUN POIMINTOJEN KIRJOITTAMISTA.
Aino Vesti

Ei kommentteja: