torstai 7. marraskuuta 2013

"On arvokas sun elämäs, varjele sun sydäntäs"

näin räpäten aloitti Riku Rinne, insinööri ja evankelista, muusikko ja laulaja, tämän päivän täysistuntomme. Kirkon ulkoasiain neuvostoon valitsimme uusia jäseniä ja sen jälkeen muut kuin kirkon työntekijät valitsivat Kirkon työmarkkinalaitokseen - meillä muilla oli tunnin verran aikaa kävellä käytävillä ja harrastaa seurustelun sakramenttia. Siinä ehtii hieman kysellä seurakuntien olosuhteista sekä jumalanpalvelusten että kuntaliitosten suhteen eri puolilta Suomea. Eilen saimme tietää jumalanpalvelushankkeen Tiellä - På väg -loppumetrien tunnelmista ja käsikirjavaliokunta innostui prosessointiin johtaneesta työtavasta, jossa seurakunta itse ensin määrittelee, millainen jumalanpalveluksen toivoisi olevan ja sitten määrittelee tavoitteensa, mitä aluetta lähtee kehittämään ja keiden kanssa. Hankkeesta on noussut mm. ajatus "kirkkoterveisistä", ajatus siitä, että "kaikki lähtee alttarilta"; esim. vanhainkotiin viety ehtoollinen on terveinen kirkosta, samoin eräässä mielessä sitä voi olla koulun aamuhartaus. Hankkeessa on myös huomattu kirkkokahvien merkitys yhteisöllisyyden vahvistajana.

Eilen illalla meille selviteltiin seurakuntarakenneuudistuksen etenemistä. Tarkoitus on laatia puitelainsäädäntö, joka mahdollistaa sekä väljän että kiinteän seurakuntayhtymän muodostamisen. Hiippakunnat ovat tärkeässä asemassa ohjailemassa seurakuntia löytämään toisensa, tietenkin kuntaliitoksia seuraillen.

Virsikirjan lisävihkoon on lähetetty yli 800 ehdotusta, joista n. 150 on vielä käsittelemättä. Suomenkieliseen vihkoon tullee ainakin 67, ruotsinkieliseen jonkin verran enemmän. Ensi toukokuussa saamme ehkä nähdä jo disposition suunnitellusta kokonaisuudesta. Tarkoitus on löytää uusia, yhdessä laulettavia virsiä ja paikata havaittuja puutteita. Projektin sihteereillä on virsityöryhmän kanssa haastava tehtävä miettiä, mikä on virsi ja mikä sopii seurakunnan yhteiseen tilanteeseen laulettavaksi ja minkä ehdotuksen paikka voisi olla paremminkin henkilökohtaisessa hartauselämässä, vaikkapa Kotien rukouskirjassa.  Ehdotuksissa on uutta ja vanhaa ja myös musiikin tyylilajeja moninaisesti. Ehdotuksista löytyy mm. nimet Piae Cantiones, Paul Gerhardt ja englantilaisia, amerikkalaisia, norjalaisia virsiä sekä myös täysin uusia sanoituksia ja sävellyksiä. Hyvin monipuolinen kokoelma on tulossa!


Ei kommentteja: