keskiviikko 4. marraskuuta 2009

4.11.2009

Aamupäivällä kävimme virkamiesoikeudellisista säännöksistä yksityiskohtaisen käsittelyn läpi ilman muutosehdotuksia. Toinen käsittely vielä odottaa. Monipuolisen lounaan jälkeen keskustelimme käsikirjavaliokunnassa alaan kuuluvista kehittämisideoista, koska meillä ei ollut mitään mietintöä valmisteilla. Kirkon musiikki- ja jumalanpalvelustoimikunnasta meillä oli vieraana Ulla Tuovinen kertomassa ajankohtaisista jumalanpalveluselämään liittyvistä hankkeista. Sen ohella hän kertoi VIRSISTÄ VIISI -YLE:n ohjelmasarjasta viitenä marraskuun sunnuntaina klo 19.15. Su 1.11. ohjelmalla oli ollut 376 000 kuulijaa, palaute oli ollut suorastaan ylistävää. Ohjelmaa oli katsottu koko perheen voimin ja nuorisokin oli intoutunut laulamaan rippikoulun aikana opittuja virsiä.

Kahvilla keskustelin erään "Hengellinen elämä verkossa" -projektiin kuuluvan verkkokeskustelijan, nuorisotyönohjaajan kanssa. Hän kertoi, että IRC-galleriaan perustettuun Kirkon nuoriso -yhteisöön tuli heti parisataa nuorta ja muutamassa tunnissa 2600 viestiä risteili.
Tärkeä nuorisotyön muoto ja nämä henkilöt voivat koota kokemuksia meidän muiden hyödyksi.

Kirkkohallituksen kyselytunnilla saa nostaa esiin edustajia kiinnostavia yksityiskohtia, mm. erilaisten hankkeiden etenemiseen liittyvien yksityiskohtien etenemistä. Mm. Tuomo Pesonen Kirkon tiedotuskeskuksesta kertoi, että lastenkirkko.fi -sivustolla oli käynyt n. 40 000 vierailijaa kuukaudessa, city.fi (Rakkauden ammattilaiset?) 455 000 kävijää (koko vuonna vai kuukaudessa-tämä meni minulta ohi) ja seurakuntien työntekijöitä oli koulutettu n. 100, joista 50 kouluttajiksi. Tavoite on kouluttaa v. 2010 n. 700-1000 työntekijälle perusvalmiudet verkkotyöskentelyyn. Vaikuttavia lukuja!

Nyt illan täysistunnossa hyväksyimme kummin vähimmäismäärän vähentämisen yhteen, erityistapauksissa ja kirkkoherran luvalla. Aloite lähetettiin nyt kirkkohallitukselle ko. kirkkojärjstyksen muutoksen valmistelemiseksi ja samalla annettiin kirkkohallitukselle tehtäväksi valmistella kummien tukemiseen tarkoitettua aineistoa seurakuntien käyttöön.

Päätimme myös hyväksyä kirkkohallituksen esityksen siitä, että seuraavissa seurakuntavaaleissa käytetään kirkkovaltuuston ja yhteisen kirkkovaltuuston jäsenten vaaleissa valkoista ja seurakuntaneuvoston jäsenten vaalissa oranssia vaalilippua.

Aloitteita oli myös mm. koskien Kirkon ulkoasiain neuvoston toimintakertomusta, kirkon kehitysvammaistyön tukemisesta, aloitteista hiippakuntavaltuustolle ja tilastotyöstä seurakunnissa.

Asioista keskustellaan perusteellisesti valiokunnissa, mutta vähemmän istuntosalissa ja näin yleensä onkin hyvä, sillä asioita on paljon ja viikko on lyhyt aika niitä käsitellä.

Joskus tulee piristäviä keskeytyksiä pitkiin puheisiin kuten eilen, kun Paavo Eero laulatti meillä virren 431, 5.säkeistön. Tosin arvelen, että ne eivät välttämättä ole työjärjestyksen sallimia toimintatapoja, mutta tällä kertaa Eero pyysi luvan puheenjohtajalta "laululliselle puheenvuorolleen".

Aino Vesti

Ei kommentteja: