torstai 10. marraskuuta 2011

Eläkerahastomaksu ja diakonaatti

Torstain iltapäivällä hyväksyimme uuden työvälineen rahan keräämiseksi seurakunnilta kartuttamaan kirkon eläkerahastoa, eläkerahastomaksun, jonka suuruus voi olla korkeintaan edellisen vuoden verokertymästä. Ko. maksua käytetään tarvittaessa ja sen suuruudesta päättää kirkolliskokous joka vuosi erikseen.

Diakonaatista on keskusteltu kuulemma jo 1970-luvulla, jolloin osa nykyisistä kirkolliskokousedustajista ei ollut vielä syntynytkään, totesi lakivaliokunnan puheenjohtaja Pirjo Pyhäjärvi ko. mietintöä esitellessään. Asia on kypsynyt monin tavoin ja vaikka vieläkään emme voineet sille lopullista pistettä laittaa, on se sellaisessa vaiheessa, että jää toiveikas olo asian edistymisestä, piispa Revon sanoin: ”luvattu maa siintää jo horisontissa”. Harvoin voi saavuttaa kaikkia tavoitteita kerralla, mutta siksi on tärkeää löytää sellaisia ratkaisuja, joita on mahdollista myöhemmin kehittää. Tämä mietintö menee nyt perustevaliokunnan lausunnon kera kirkkohallitukselle uuteen valmisteluun, koska lainvalmistelun vuoksi sitä ei ollut mahdollista saada käytännössä vielä valmiiksi asti. Esityksen sisältö on muuttunut vuosien myötä, tällä hetkellä se sisältää ainakin sen, että diakonian virkaan vihittäisiin diakonit, diakonissat ja nuorisotyönohjaajat, jotka olisivat hiippakunnan piispan kaitsennassa ja vihkimys olisi pätevyyden ehto. Vihkimyksen seurauksena ko. henkilöt voisivat pitää mm. sanajumalanpalveluksia. Virkanimikkeet ja työtehtävien sisällöt pysyisivät pääpiirteissään samoina kuin nytkin. Piispa Repo kertoi meille asian valmistelun ja prosessin historiaa ja teologisia näkökohtia, jotka ovat lähipäivinä luettavissa kirkolliskokouksen sivuilta evl.fi/kirkolliskokous.

Pääsimme jo päiväkahvilta vapaaksi ja valmistautumaan nelivuotiskauden päätösjuhlaan täällä Turun kristillisen opiston tutussa ruokasalissa. Huomenaamulla vietämme vielä messua Maarian kirkossa ja sen jälkeen on viimeinen täysistunto sisältäen mietintöjen toisia käsittelyjä ja sitten: hyvästi te neljän vuoden matkakumppanit. Uusi vuosi, uudet tuulet!

Ei kommentteja: