torstai 10. marraskuuta 2011

Sana tulee lihaksi viittoen

10.11.11

Eilen illalla tulevaisuusselonteosta pidettiin monta pitkää puheenvuoroa, joista jäi tiivistelmänä mieleen rohkeasti tavoitella kirkon kasvua. Myös kirkkoherranvaali päätettiin uudistaa aiemmin selittämälläni tavalla. Jatkokehittelyt jäävät seuraaville kirkolliskokouksille.

Raili Kemppainen piti tänään aamuhartauden, jossa kertoi etiopialaisesta noidan pojasta, jota Jumala piti hengissä ja joka rakasti kitaraa ja tälläkin viikolla polvistuu rukoilemaan kirkolliskokouksen puolesta; Raili kehotti meitä myös unelmoimaan ja yhteen ääneen rukoillun Isä meidän -rukouksen jälkeen veisasimme yli 28 vuotta kirkolliskokouksessa istuneen Henrik Perret´n säestyksellä virrestä 544 viidennestä kolmanteen (!) säkeistöt; Herra Jeesus, anna minun...

Talousarvion ja toimintasuunnitelman yhteydessä kuulimme, että Suomessa on seurakuntien hautausmaiden lisäksi 64 hautausmaata (mm. vapaa-ajattelijoilla, helluntailaisilla, metodisteilla, 13 kyläyhdistyksellä ja 12 yksityistä); Pitkänniemen hautausmaan kunnostukseen olisi toivottu varoja, mutta työjärjestyksestä johtuen niitä ei ollut nyt mahdollista myöntää (mm. talousarvioaloitteet pitää antaa tiettyyn päivämäärään mennessä).

Toimintasuunnitelmaan toivottiin kristillisiä ohjelmia Pikku Kakkoseen, mutta salissa todettiin, että kyseessä on mm. toimivaltakysymys (emme määrää TV2:n ohjelmista) ja että on muita keinoja ja välineitä edistää haluttua tavoitetta, mm. tukemalla tuotantoyhtiöitä, jotka ohjelmia tekevät. Kirkolliskokous tukee myös Mediasäätiötä, jonka kautta elokuvateattereihin ja televisioon tuotetaan kristilliseen elämäntapaan liittyviä elokuvia ja ohjelmia. Aiheesta syntyi hyvä keskustelu, joka jäi mietityttämään varmaan moniakin edustajia, millä tavalla voisimme muuten asiaa edistää.

Kirjuri myös etenee; tästä ei ollut puhetta, mutta eteisessä on ollut saatavissa infoa, miten jäsentietojärjestelmä ja sukuselvitykseen tarvittavat tiedot siirtyvät vähitellen kaikkien seurakuntien yhdessä käytettäväksi, toivottavasti ensi vuoden kuluessa pilotoinnin, testauksien, tietojen tarkistusten ja koulutuksen kautta.

Käsikirjavaliokuntamme kaksi mietintöä saatiin myös hyväksyttyä nyt aamupäivällä eli Johanneksen evankeliumi suomalaisella viittomakielellä ja viikkomessu, osia kasteesta, vihkimisestä ja siunaamisen kaava suomenruotsalaisella viittomakielellä. Puheenjohtajamme Björn Vikström aloitti toteamalla mm. että Sana tulee lihaksi aivan erityisellä tavalla viittomakielessä eleillä, liikkeillä, kasvojen ilmeillä, ruumiin asennoilla, suunnilla, roolinotolla. Sihteerimme Riitta Särkiö esitteli toisen mietinnön ja näytti DVD:ltä (jossa muodossa ko. käännökset on tarkoitus toimittaa)heijastaen tykillä screenille Joh. 13:31-38, jossa esiintyi useaan kertaan mm.sana "kirkkaus" ja Jeesus ja Pietari.

("Kirkkaus tulee Jumalalta ja Poika kätkee sen sydämeensä; kun Jeesus antaa rakkauden käskyn, katsoo viittoja suoraan kuulijoihin ja kun Jeesus sanoo, että rakkaudesta opetuslapset tunnetaan, katsoo viittoja tyytyväisellä katseella kuulijoita.")

Olen joskus nähnyt Kauneimmissa joululauluissa viitottavan lauluja; ko. kieli on maailman kauneimpia kieliä ja menee sydämeen saakka kokonaisvaltaisuudessaan!

Ruokavirtenä lauloimme virren 208:1 ja 5, jota harvemmin ruokavirtenä käytetään.

Tänään on vielä pari täysistuntoa (valiokuntatyö on jo päättynyt), joissa mm. diakonaatti-asiaa käsitellään peruste- ja lakivaliokuntien pitkällisen ja perusteellisen työn jälkeen.

On mielenkiintoista nähdä, kuinka suuri osa edustajista vaihtuu. Osa jää pois vapaaehtoisesti esimerkiksi kolmen kauden (12 v.) jälkeen, osa meistä tippuu äänien puutteessa tai olosuhteiden muututtua(arkkihiippakunta saa ensi vuonna vain neljä pappisedustajaa, nyt ollut viides paikka siirtyy Espoolle sen väkimäärän kasvettua).

Ei kommentteja: