maanantai 7. marraskuuta 2011

Kulttuurinmuutostavoitteita ja piispaehdokkaita 7.11.11

Viime tiistaina 1.11.11 olimme piispa ja piispatar Kallialan kodissa kirkolliskokousedustajien kera keskustelemassa etukäteen kirkolliskokoukseen tulevista asioista; ne ovat aina tärkeitä hetkiä saada tietoa, kypsytellä omia näkökantoja ja hieroa älynystyröitä. Piispa johti suvereenisti ja kepeästi pitkän listan läpi, vaikka seuraavana aamuna häämötti kaksipäiväinen kirkkoherrojen kokous Salossa ja piispatar sulloi meidät taitavasti yhden (!) kahvipöydän ja herkkujen ääreen; pöytä oli piispan isoäidin suunnittelema!

Tänään aloitimme Tuomiokirkossa Kuopion hiippakunnan ja sen piispan Wille Riekkisen johdolla ja taivaalliset virret ja laulut nousivat ylös kirkon holveihin tai vieläkin ylemmäksi…(mm. 814 ”Hän kuulee hiljaiset huokauksemme, Hän kantoi synnit harteillaan. Yhteistä leipää murramme, siinä on meidän voimamme.”)

Aloitusistunnossa arkkipiispa onnitteli juuri tänään 70-vuotiasta toisen kauden edustaja emäntä Liisa Puraa ja Lapuan hiippakunnan pappisedustaja, Seinäjoen kirkkoherra Tapio Luomaa, joka on juuri valittu Espoon hiippakunnan uudeksi piispaksi; Tapio totesi, että ”niin, Espoon hiippakunta on ollut takanani täällä kirkolliskokouksessakin ja kun siirryn etupenkkiin (=piisparivistöön), on se edelleen takanani!” –Kuopion piispanvaali on alkukeväästä ja kirkolliskokouksessa istuu kaksi sen vaalin ehdokasta: Pauliina Kainulainen ja Jaana Marjanen.

Lounaan jälkeen pidimme kansliavaliokunnan kokouksen varmistellen torstain päätösjuhlan järjestelyjä.

Iltapäivän täysistunnossa kuulimme, että kirkon ja hiippakuntien toimintasuunnitelman ja talousarvion teko on ollut haastavaa, kun tavoitetasona ovat n. viiden prosentin säästöt! Kansliapäällikkö Jukka Keskitalo totesi, että suurin osa budjetista menee näin ollen tietenkin lakisääteisiin tehtäviin ja nyt on tärkeää vahvistaa sitä, missä seurakunnat ovat jo valmiiksi hyviä eli hengellistä yhteisöä, joka ei ole pelkkä viitekehys, vaan jossa pidetään evankeliumia rohkeasti esillä. Omasta puolestani kiitin toimintasuunnitelman tekijöitä ja kirkolliskokousedustajia viidestä ajan hermolla olevasta hankkeesta: hengellinen elämä verkossa, Pyhä-painopiste, jumalanpalveluselämän kehittäminen, vapaaehtoistoiminnan kehittäminen ja hiippakuntien suunnitelmissa työntekijöiden hengellisen elämän tukeminen ja toivoin, että muistaisimme rukouksin netissä keskustelijoita; työ on haastavaa, viisautta, kärsivällisyyttä ja rakkautta vaativaa.

Opetusministeriön tarjoamilla kakkukahveilla sisäministeri Päivi Räsäsen puheen keskiössä oli uskonnonvapaus eri konteksteissa. Käsikirjavaliokunnassa saimme kuulla jumalanpalveluksen kehittämishankkeen innostavista nykynäkymistä hankekoordinaattoreilta, Ulla Tuoviselta ja Timo-Matti Haapiaiselta. Joka hiippakunnasta 2-7 seurakuntaa osallistuu siihen, yhteensä 42 seurakuntaa, jotka ovat itse asettaneet tavoitteensa; mm. esirukouksen tai musiikin kehittämisen tai seurakuntalaisten tulemisen mukaan jumalanpalvelusten suunnitteluun. Uskon, että tätä kautta voi vähitellen syntyä kulttuurinmuutos seurakunnissamme työntekijäkeskeisyydestä aitoon yhteisöllisyyteen, kun ihmiset huomaavat, että heitä tarvitaan ja heidän ideoilleen ja panoksilleen on tilaa ja tarvetta. Lisäksi Jaana Marjanen ja Kaisa-Leena Harjunmaa kertoivat vasta valitun virsikirjan lisävihon etenemissuunnitelmista. Luultavasti aikaisintaan 2015 päästään päättämään ehdotuksesta. Itse toivoisin, että ainakin surutyötä ilmentäviä virsiä voisi syntyä, muissakin kuin kuolemansurussa käytettäviä.

Tänään pääsimme jo iltaseitsemältä lopettamaan täysistunnon.

Ei kommentteja: