maanantai 3. marraskuuta 2008




3.11.2008 klo 22:01

Aamumessussa Maarian kirkossa Heikki Rainio soitti urkuja kuin enkeli ja kirkolliskokous lauloi kuin enkelikuoro: ”Siell´ kaunis kannel soi, veisaamme virttä uutta, ei koskaan lopu se, ei koskaan vanhene.” (Virsi 632:4)

Avajaisistunnon jälkeen huomasin, että olin sittenkin jättänyt puheenvuoroluonnostelmani kotiin, mutta onneksi oli muistitikku mukana, että pääsin kirjastoon tulostamaan. Kirkon toimintasuunnitelma ja talousarvio on iso paketti ja siksi puheenvuoroja lähetekeskustelussa oli runsaasti. Hengellinen elämä verkossa –hanke herättää suuria toiveita. Hannu Majamäki oli käynyt meille Naantalin ja Vehmaan rovastikuntien papeille lääninrovastiemme kutsusta esittelemässä tätä kiinnostavaa projektia, mihin sisältyy mm yhteistyö Fleimin ja City-lehden kanssa.

”Kirkon verkkotyössä on kaksi linjaa: toisessa halutaan mennä sinne, missä ihmiset jo verkossa ovat ja toisessa halutaan rakentaa omia palveluita, joita ihmisille tarjotaan. Molempia linjoja tarvitaan.” Näin kertoo hankekokonaisuuden informaatiolehtinen. Nostin puheenvuorossani esiin kirkon omien Raamattu-aiheisten sivujen monipuolistamisen. Mm. Svenska Bibelsällskapet omistaa värikkäät Raamattu-sivut. Suomesta löysin Pälkäneen lukion uskonnon, psykologian ja filosofian opettajan Timo Muolan poikkeuksellisen monipuolisen RaamattuNet-sivuston. Ehdotin kristillisten yhdistysten Raamattuaineistojen kokoamista yhteen jollain tavalla.

Sami Ojala, Henrietta Grönlund, Riku Rinne ja Mika Nurmi painottivat erityisesti kriisitilanteissa verkkokeskusteluissa mukanaoloa välittömästi ja koko ajan.

Mediapappi radio Deihin sai kannatusta mm. siksi, että hän voisi nopeasti reagoida ajankohtaisiin haasteisiin ja toiseksi siksi, että ko. radioasemalla näkyisi myös luterilaisen kirkon anti.

HeTa-projektin valmistelua on moitittu takaperoisuudesta (ensin budjettiesitys, sitten vasta lakimuutokset, ensin lähetekeskustelu, sitten vasta informaatio asiasta), mutta on myönnettävä, että asia on niin monisärmäinen, ettei sellaista ole helppoa viedä eteenpäin, kun motivoitavia on tavallaan koko neljämiljoonainen jäsenistö. Valmistelijat ovat kuitenkin olleet yhteydessä erityisesti seurakuntien talouspäälliköihin ja sitä kautta pyrkineet saamaan ruohonjuuritason tietoa seurakuntien haasteista.

Omassa puheenvuorossani painotin, että hengellistä ja maallista valtaa ei saa erottaa toisistaan vaan niiden on käytävä vuoropuhelua. Ja kanslisti, talouspäällikkö ja seurakuntamestari ovat yleensä ensimmäisenä seurakuntalaista vastassa ja toimivat sielunhoitajina ja tiedonvälittäjinä ja tunnelmien haistelijana.

Mainittuani, että taloudellinen päätösvalta siirtyisi HeTassa seurakunnilta Kirkkohallitukselle, vastasivat edustajat (Pentti) Simojoki ja Huokuna, ettei niin tule käymään. Käsitykseni olen saanut eräästä informaatiotilaisuudesta, jossa suoraan kerrottiin, että tällä hetkellä seurakunnat päättävät taloudestaan, mutta kirkolliskokoukselle tulee lakiesitys, jossa päätetään, että Kirkkohallitus päättää seurakuntien taloudesta. Asia selvinnee huomenillan tiedotustilaisuudessa.

Kansliavaliokunnassa iloitsimme, että vielä saimme jalkamme Kakolan oven rakoon (kierrokset siellä ovat loppumassa) ja puheenjohtajamme irrotteli: ”Kuka nyt ei Kakolaa tuntisi-sehän on brändi!” Muut edustajat ovat iloinneet Kakolaan pääsemisestä, mutta kyselleet myös, pääseekö uloskin…Ilmoittautuminen retkelle tapahtui äänestyskoneen avulla. Arkkipiispa toimi puheenjohtajana: ”Ne, jotka haluavat Kakolaan, äänestävät jaa – muut äänestävät ei.” 77 hengen määräenemmistöllä menemme Kakolaan (24 jäi vähemmistöön).

Aino Vesti

Ei kommentteja: