lauantai 8. marraskuuta 2008

Piispojen hyvästelyjä menossa ja tulossa

8.11.2008

Aamulentopallossa luovutimme piispa Voitto Huotarille nimikirjoituksillamme varustetun lentopallon muistoksi yhteisestä kuntoilusta ja vapaa-ajan vietosta; palloa lätkiessä tutustuminen käy kepeämmin kuin täysistunnossa rivissä nököttäessä.

Viimeinen aamupäivä eilen kirkolliskokouksessa meni valiokuntien mietintöjen hyväksymiseen ja lopuksi hyvästelimme piispa Voitto Huotarin, sydämellisen ja iloisen Mikkelin piispan eläkkeellelähdön merkeissä. Nämä vuodet ovat todella Kotimaa-lehden sanoin ”piispanvaihtovuosia”. Viime kirkolliskokouksessa hyvästelimme Tampereen piispa Juha Pihkalan ja ensi toukokuussa on Porvoon piispa Gustav Björkstrandin vuoro. Seuraavien järjestyksestä en ole selvillä.

Mietiskelin, valitaanko seuraava piispa aina jollain lailla edellisen näköinen tai samantyyppisen teologisen tai seurakunnallisen kokemuksen omaava. Juha Pihkalan, jykevän systemaatikon, seuraajaksi tuli painavan dogmaattisen pääoman omaava Matti Repo; Voitto Huotarin monipuolisen saarna-seurakuntarakenne-seurakuntatoiminta-kokemuksen seuraajaksi tulee kirkkoneuvos Seppo Häkkinen, jonka työalana on ollut kirkon yhteinen toiminta. Tulleeko Gustav Björkstrandin (toiminut mm.Åbo Akademin rehtorina ja kansanedustajana) seuraajaksi joku yliopistoteologi tai kansanedustaja? Valitsijathan sen päättävät.

Kokonaisuutena nyt käytännössä koetuista kirkolliskokouksen toimintatavoista: vaikuttamiskanavia on kolme: lähetekeskustelu, valiokuntatyöskentely ja aloitteiden tekeminen. Kunkin taidoista, tiedoista tai lahjoista riippuu, minkä kanavan kautta pystyy vaikuttamaan. Toivoisin, että selkeistä mielipide-eroista huolimatta voisimme suhtautua toisiimme arvostavasti ja leimaamatta. Jussi Talasniemi sanoo eräässä runossaan ”Ihminen on aina enemmän kuin häneen lyöty leima, jollei kokonaan muuta kuin mitä hänestä sanotaan.” Toisia sättimällä ja nimittelemättä ei ainakaan luottamusta ja kunnioitusta lisätä. Olen iloinnut niistä lähestymisyrityksistä ja tuttavuuksista, joita huomaan edustajien solmineen erilailla ajatteleviin ihmisiin.

Ei kommentteja: