lauantai 8. marraskuuta 2008

Pyhäjärven rannalle

9.11.2008
Viimeisenä aamuna (pe 7.11.)kirkolliskokouksessa hyväksyimme uuden tulevaisuusvaliokunnan perustamisen. Se aloittaa seuraavan kauden alussa v. 2012. Lisäksi hyväksyimme viittomakielisen viikkomessun ja kirkolliset toimitukset (käsikirjavaliokunnan jäsenenä saimme nähdä kääntäjien viittovan meille tuota maailman kauneinta kieltä). Nyt myös virsikirjan julkaiseminen ilman kaikkia mahdollisia liitteitä (joita on kaikkiaan n. 400 sivua) on joissain poikkeustapauksissa Kirkkohallituksen luvalla mahdollista(esim. herätysliikkeen virsikirjan kanssa tai koululaisille tarkoitettuna taskuvirsikirjana).

Hiippakuntavaltuusto Säkylässä
Tänään olimme hiippakuntavaltuuston kanssa seminaarissa Säkylässä. Kirkon Tutkimuskeskuksen johtaja Kimmo Kääriäinen esitteli meille Kirkon nelivuotiskertomuksen ”Monikasvoinen kirkko” erityisesti arkkihiippakunnan osalta. Kuulimme mm. että joka kolmas kirkon jäsen muutti uuteen seurakuntaan tämän nelivuotiskauden aikana.

Kirkosta eroavista 10 % on lapsia tai alle 18v, 70 % on 18-39 v. (=nuoria aikuisia!) ja 20 % on vanhempia ihmisiä. Nuoret aikuiset eroavat, koska kirkolla ei ole heille henkilökohtaista merkitystä tai he kokevat kirkon olevan suvaitsematon, vanhemmat ihmiset yleensä eroavat henkilökohtaisen pettymyksen vuoksi. Näistä kahdesta ryhmästä noin 10 % liittyy johonkin toiseen uskontokuntaan, mistä ainakin minä ilahduin; oletan, että monet liittyvät kuitenkin johonkin muuhun kristilliseen kirkkokuntaan.

Kotien uskonnollisen kasvatuksen ohentuminen näkyy näissä tilastoissa. Kirkko on kiinnittänyt nyt aika paljon huomiota nuoriin aikuisiin, mutta esimerkiksi järjestettyihin tilaisuuksiin ei ole kovin paljoa osallistuttu eli pelkkä tarjonta ei riitä, vaan tarvitaan uutta toimintamallia.

Tilastoissa oli myös kannustavia asioita, kuten aiemmin jo mainitsin-perhekerhojen lisääntyneet käyntimäärät ja isoskoulutuksen suosion kasvu, oikein merkittävä kasvu. Isoskoulutus on nykyajan nuorisotyötä ja siellä luetaan Raamattua, pidetään hartauksia, mennään kirkkoiltoihin ja leireille. Uskoisin tällä olevan pitkän tähtäimen vaikutus myös kirkon tulevaisuuteen.

Keskustelimme ryhmissä mm. kirkollisten vihkimisten vähenemisestä, mm. siitä, että kirkon oltava häämessuilla ja internetissä esim. googlettaen tavoitettavissa (”Ilmainen hääpalvelu, pappi, kanttori ja kaunis kirkko kaupan päälle-albat lainattavissa hääpuvuiksi ja kanslisti ja suntio kahdeksi todistajaksi.”)

Jumalanpalveluksia voi pitää myös kansan keskellä, metsässä, meren rannalla, kesäteatterissa jne. ”Muuttajasta meikäläinen” on yksi suuri haaste, samoin kirkkoon liittyjän vastaanottaminen virastossa - onko se vain pelkkä kuiva nimen allekirjoitustilaisuus.

Opiskelijatyötä järjestöjen ja kirkon kesken voisi koordinoida nykyistä paremmin ja opiskelijatyössä voisi olla mentoreita tarjolla.

Marjaanan terveiset Kirkkohallituksesta
Lounaan jälkeen iltapäivällä saimme sitten kuulla, miten vuorovaikutus kokonaiskirkon, hiippakunnan ja seurakuntien välillä toimii, kun arkkihiippakuntamme maallikkoedustaja Kirkkohallituksessa, Marjaana Perttula, selvitti, mitä hankkeita sekä kirkolliskokouksessa että Kirkkohallituksessa on meneillään. Marjaana mietiskeli hiippakuntavaltuuston hallinnollisen ja hengellisen roolin löytymistä – kumpaa painottaa ja miten, sitä tässä pitäisi etsiä.
Tuleva tulevaisuusvaliokunta voisi ehkä koordinoida myös hiippakuntavaltuustosta nousevia ajatuksia.

Diakonaattityöryhmän uusin mietintö ”Diakonin virka” on lausuntokierroksella mm. tuomiokapituleissa; totesimme, että joissain tällaisissa tapauksissa voisi lähettää ko. asiasta tiedon valtuutetuille, jolloin ne, joita asia kiinnostaa, voisivat halutessaan ottaa kantaa. Tuomiokapituli on halunnut kuulla asiasta myös hiippakuntavaltuuston mielipidettä ja on siinä tarkoituksessa pyytänyt puheenjohtajaa ja yhtä jäsentä, Tapio Seppälää, jakamaan asiasta ajatuksia.

Risto Torpo kertoi edellisen hiippakuntavaltuuston työskentelyn pohjalta omia ajatuksiaan. Hän lähti liikkeelle hiippakuntavaltuuston virallisista tehtävistä; niistä jäi mieleen mm. ”tukea ja edistää kirkon tehtävää hiippakunnassa ja seurakunnissa” ja ”perustaa ja lakkauttaa kapitulin muut virat paitsi piispan virka”. Varsin suuri valta meille aloitteiden teon lisäksi annettu! Tästä lupaili Merja meille keskusteltavaa seuraavaan kokoukseen…

Toivon, että jatkossa tuomiokapitulin toiminnallisen puolen työntekijät kertovat meille näkemyksiään, millaisia resursseja tämä hiippakunta heidän mielestään tarvitsee. Myös kapitulin perustamat toimikunnat voisivat kertoa omista meneillä olevista hankkeistaan.

Jussi Posio ihmetteli kuviota: kirkkovaltuustot äänestävät hiippakuntavaltuutettuja – miltä tuntuisi, jos kunnanvaltuutetut äänestäisivät kansanedustajia!

Piispa Mäkinen totesi lopuksi, että nyt on löydetty yhteinen hyvä tahto toimia yhteistyössä ja että tämän tapaiset epäviralliset kokoontumiset voisivat toimia lähetekeskustelun tavoin joissain asioissa.

Lauantaiyönä nuorten viikonloppuleirillä
Humpsista vain – tänne jouduin yksin nuorisolauman suuhun, kun toisen seurakunnan työntekijä sairastui (työparikin oli jo sairastunut) ja kaikki työntekijät ovat isänpäiväreissuillaan, osa satojen kilometrien päässä.
Nuoret yrittävät huijata minua nukkumaan, koska en anna heidän juosta yöllä ulkona, mutta en ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Sitä paitsi saarna on vielä kesken…

Ei kommentteja: